Chilli con carne

kidney fazula (2 plechovky, je to cervena fazula)
lupane paradajky (1 plechovka)
mlete maso cca 500g (malo by byt hovadzie, moze byt aj zmes hovadzieho a bravcoveho)
velka cibula
cesnak (ja som dal 4 struciky)
drvena rasca
oregano
mleta cervena paprika (nepaliva)
chilli
sol
cukor

Takze v hlbsej panvici na troche rozpaleneho oleja osmahneme na kocky nakrajanu cibulu, potom tam smrncneme nakrajany cesnak, ale pozor nech sa ten cesnak nespali. Ked sa vona cibule a cesnaku pekne rozlieva kuchynou, pridame mlete maso a drvenu rascu. Mlete maso vareskou prehrabavame a “sekame”, nech tam nemame prilis velke hrudy. Nechame to takto tak cca 15 minut, kym to maso nebude na povrchu take sede, sem tam prehrabeme. Teraz pridame konzervu lupanych paradajok, aj so stavou. Mozme aj bez stavy, ale v tom pripade tam treba pridat aj trochu pretlaku (a takto by to podla mna bolo este lepsie), lyzicku oregana, 1-2 lyzicky mletej cervenej papriky, chilli, sol, lyzicku cukru (mal by byt hnedy). Prikryjeme a dusime dusime dusime. Ak treba nechame cast tekutiny odparit, malo by to byt take ani moc huste ani moc riedke, ale musi to byt stavnate. Nakoniec pridame scedenu fazulu, poriadne premiesame a chvilku nechame este na ohni, len nech sa ta fazula zohreje.

Pokial ide o chilli, tak ja som tam dal jeden a pol lyzicky mleteho chilli a 1 nadrvenu susenu chilli papricku (asi 3cm dlhu). Bolo to na moj vkus take akurat, prijemne z toho trpli usta, ziadne agresivne palenie.

vychytavky: namiesto cukru tam mozme dat 1-2 kocky cokolady, ale urcite nie viac. Vraj je to potom zarucene este lepsie, ale neskusal som zatial. Spolu s fazulou tam mozme pridat aj plechovku kukurice, tiez som este neskusal. Proste existuje X verzii tohoto jedla.

Podavame s chlebom, ryzou alebo mozu byt rozne tie mexicke placky. Mimochodom prstami ktorymi ste nadrvili chilli si nepretierajte oci a vlastne sa nimi ani nedotykajte nikde na tvari 🙂

Comments are closed.