Domáci chlebík pečený v klasickej elektrickej rúre

http://www.familyzone.sk/2013/11/07/domaci-chlebik-peceny-v-klasickej-elektrickej-rure/

Na takýto krásny voňavý domáci chlebík viac nepotrebujete špeciálnu pekárničku chleba, ale stačí použiť obyčajnú elektrickú rúru. Recept som vyskúšala, je veľmi jednoduchý a bez hnietenia, akurát treba cestu dopriať čas. Chlebík sa podaril na prvý šup, mal krásne chrumkavú kôrku a striedka bola ako vatička. Jednoducho mňam. A hlavne viete čo jete, takže vrelo odporúčam 🙂 A tu je recept podľa ktorého som chlebík piekla http://public.hajtmar.com/files/lisaj/chleba_bez_hneteni.pdf Ak by vám náhodou nešiel otvoriť link, tak tu je prepis receptu v slovenčine: CHLIEB BEZ HNIETENIA Pozn.1: Chlebík kysne 8 – 12h, takže príprava je ideálna ráno pred odchodom do práce alebo naopak v piatok večer pred sobotňajším ranným pečením. U jednotlivých krokov je čas, ktorý vám to zaberie, aby ste sa nezľakli, že je to moc zložité. Je super že nenarobíte ani veľa špinavého riadu 😉 ČO BUDEME POTREBOVAŤ Na celé pečenie budete potrebovať: misu, gumovú stierku, hrnček 250ml, dosku , sklenený pekáč s poklopom alebo hrniec s pokrievkou vhodný do rúry ( skrátka čokoľvek zatvárateľné o objeme cca 2l ) . POSTUP: Nasypeme do misy a nasucho zamiešame: – 3 hrnčeky hladkej múky ( hrnček obyčajný cca 250ml, múka obyčajná, v prípade tmavej chlebovej, špaldovej atď. chlieb toľko nenakysne a je tuhší a vo vnútri vlhkejší, 1 lyžičku sušeného droždia ( na dva chleby si kľudne môžete rozdeliť jedno vrecúško, ale sú to potom skôr 2 lyžičky na každý chlieb), 1,5 lyžičky soli ( ak dáte 2 lyžičky, nič sa nestane……skrátka podľa chuti ), 1 lyžičku drvenej rasce ( zase sa nič nestane ak dáte aj 2 lyžičky ) – Podľa chuti môžete primiešať cibuľku, cesnak, bylinky, semienka, oškvarky … Do zamiešanej zmesi nalejeme 1,5 hrnčeka vody ( primerane, primerane, radšej hustejšie, lepšie sa s ním potom ďalej pracuje ) . Vznikne trochu nevzhľadné cesto, ktoré prikryjeme utierkou: …………………………………………..1min pred odchodom do práce ešte nikoho nezabila 🙂 Cesto necháme odstáť 8 – 12 hodín ( Ale keď je hlad, dá sa piecť aj po 6tich, všetko je to o teple pre to cesto a ako veľmi sa prípadne zmierite s drobným neúspechom vo forme hustejšieho chleba ). Cesto vyberieme na pomúčenú dosku a gumovou stierkou alebo pomúčenými rukami rozťaháme na placku cca 2 – 4 cm hrubú ……………………………1min práce Necháme 15min odpočívať. Cesto preložíme na tretiny ” zvrchu a zospodu ” a na tretiny ” zľava a sprava ” ……………………………………… 0,5 min práce Necháme 30min zakryté utierkou odpočívať. Potom ešte ďalších 30min , ale to už si zapneme rúru na 230 ° C a tú druhú polhodinu v nej necháme nahriať pekáč s pokrievkou. Preložíme do horúceho pekáča. Môžeme zase hore niečím posypať ……………………………………… 0,5 min práce Pečieme 30 min pri 230 ° C. Potom zložíme pokrievku a pečieme ešte ďalších 15 min. Hotovo 🙂

Comments are closed.