Francuzske zemiaky – Tartiflette – podla Kapra

Ja viem, ze vsetci poznate tie nase francuzske zemiaky s klobaskou, vajickom a bohvie cim este. Vedzte vsak, ze originalne francuzske zemiaky sa robia zo zemiakov a syra (miestami so slaninkou, alebo sunkou).
Tu je moja variacia na toto originalne francuzske jedlo:

potrebujeme:
zemiaky uvarene v supke, nakrajane na kolieska
salotku
biele vino (rulandske sede alebo chardonay)
smotanu na slahanie
veeeela romaduru (alebo pivneho syra)
sol
cukor
cierne korenie
olej

postup:
– do vymastenej zapekacej misky ulozime prvu vrstvu zemiakov (najlepsie do hlinenej, ktoru pred pouzitim namocime na hodinu do vody)
– na panvici skaramelizujeme salotku s cukrom, stipkou soli a deckom vina. Tuto zmes ulozime na vrstvu zemiakov.
– poukladame druhu vrstvu zemiakov, ktoru jemne posolime a pokorenime
– poukladame nakrajany syr a nan vrchnu vrstvu zemiakov
– v zatvorenej mise pecieme pri 200C asi 3/4 hodiny
– nasledne polejeme slahackou, pokorenime, posolime a dame odkryte zapiect na 15-20 minut.

Podavam najradsej s rukolou a olivami s par kvapkami domacej tatarskej

Comments are closed.