Pizza!

Asi najjednoduchsi a najchutnejsi recept na domacu pizzu (nie pizza kolac), aky som doteraz nasiel. Hravo strci do vrecka vecsinu Bratislavskych donasok (a pizerii celkovo).

Na cesto (dve pizze s priemerom 24cm) budes potrebovat:

2 salky hladkej muky
pol balicka suseneho drozdia
malu lyzicku soli
velku lyzicu olivoveho oleja
cca pol az 3/4 salky vody

Na pizzu:

Tu mozes improvizovat podla chuti. Dlhorocnym vyskumom som prisiel na to, ze je lepsie kombinovat maximalne dve/tri prisady a syr. Hlavne nezabudnut na oregano a dobry syr.
V tomto recepte som pouzil vajicka na tvrdo, jarnu cibulku a naozaj hromadu cheddaru.

Postup:

V nadobe si rozmiesaj muku, drozdie a sol.

Pridaj olivovy olej.

Nasledne po troche pridavaj vodu a vymies hutne cesto. Nemusi byt uplne tip top, hladke, poddajne, atd … To sa este spravi kysnutim.

Cesto supni naspet do nadoby a odloz na hodinku/dve vykysnut. Pripadne do chladnicky, ak chces robit pizzu az zajtra.

Cesto by sa malo priblizne zdvojnasobit

Ak nevyuzijes cele cesto naraz, polovicku mozes odlozit do chladnicky. Druhy den bude cesto uplne fajnove.

Toto je cas, kedy treba zapnut pec. Moju peckujem na maximum – cize 250°C na teplovzdusnom peceni. Kym sa pec zohreje, nachystaj si oblubene suroviny.

Cesto ponatahuj rukami, rozvalkaj, alebo jednoducho rukami ‘rozpatlaj’ po nadobe na pecenie. Mne sa osvedcil moj teflonovy “panvico/pekac” ale nie je problem pouzit bezny plech a papier na pecenie.

Na pizzu naloz na co mas chut. Hlavne nezabudni oregano. Najlepsie cerstve, ale susene je tiez OK.

Ak je pec vypeckovana, “ninja chmatom” tam co najrychlejsie vloz pizzu. (Aby si stratil co najmenej teploty v peci). Nechaj piect 7-8 minut. Zo zaciatku odporucam piect menej a castejsie kontrolovat, kym vychytas spravny cas. 😉

Dobru chut!

PS: ak potrebujes spravit ultra rychlu pizzu – kysnutie mozes kludne vynechat. Pizza bude prekvapivo celkom dobra. V takom pripade, sa to cele da zbuchat rychlejsie ako by ti prisla donaska. Kym sa zohreje pec, stihnes zamiesit cesto aj pripravit suroviny. 😉

Comments are closed.