Halva (rozne recepty)

recept 1 (bananova):

kardamom nebo vanilka 
kokos 
1/2 dílu máslo 
oříšky (podle oblíbenosti)
4 díly voda
1 – 2 dílů cukr
1 díl pšeničná krupice (hrubá) 
banán 
rozinky

Ve větším hrnci rozpustíme větší množství másla a opražíme na něm krupici, dokud nezezlátne a nezačne vonět. Banán oloupeme a nakrájíme na jemné kousky. Rozinky spaříme a oříšky nasekáme nebo nakrájíme.

V dalším hrnci rozpustíme v horké vodě cukr a přidáme koření (kardamom nebo vanilku) a provaříme. Když je krupice opražená, pomalu do ní přilijeme cukrovou vodu s kořením a za stálého míchání přidáme spařené rozinky, nasekané oříšky, kokos, jemně nakrájené banány,
Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hustá hmota. Hrnec pak sejmeme z ohně. Hmotu vyklopíme nebo přeložíme do připravených pohárů nebo do misky a necháme vychladnout.

Poháry můžeme dozdobit kolečky banánu, jogurtem nebo šlehačkou.

recept 2 (karamelova):

2,5 dcl hrubé krupice
2,5 dcl přírodního cukru
100 g másla neboli ghí (přepuštěné máslo)
8 dcl vody nebo vody a mléka (poměr dle chuti, nesmíchávat)
3 polévkové lžíce rozinek
případně jiné ovoce
Přeliv: vanilkový pudink nebo jablka

V hrnci se silnějším dnem rozpustíme kousek másla a přidáme cukr. Za stálého míchání cukr necháme rozpustit. Dáváme pozor, aby se karamel nepřipálil. Jakmile je karamel hotov, přidáme horkou vodu s promytými rozinkami. Po zalití vodou karamel ztuhne. Dále vaříme na slabém ohni, dokud se karamel nerozpustí. Pokud použijeme vodu a mléko, tak horké mléko přilijeme až těsně před dokončením, když je karamel ve vodě rozpuštěný (mléko by se mohlo srazit).
Zatímco se karamel rozpouští ve vodě, rozpustíme v druhém hrnci (s tlustým dnem) zbytek másla a na mírném plameni pražíme krupici do zlatohněda. Často mícháme, abychom krupici nepřipálili. Po odstavení z plamene přilijeme do krupice vařící karamelový sirup. Pozor, přijde velmi prudká reakce, ať se neopaříme! Dobře rozmícháme, přikryjeme poklicí a za občasného míchání vaříme na velmi mírném ohni. Halva je hotová, když jsou zrníčka krupice průsvitná, nafouklá a odlepují se od stěn hrnce. Asi 5 minut před koncem vaření můžeme přidat rozpůlené švestky nebo jiné ovoce (banány, hrušky, jablka, meruňky …).
Podáváme buď teplé, nebo halvu můžeme nalít do formy (pekáče nebo jiné nádoby) a necháme v chladnu ztuhnout. Ztuhlou halvu je pak možné krájet. Poléváme řidším vanilkovým pudinkem, který je uvařený z půl dílu mléka a půl dílu vody (nemusí být příliš sladký). Nebo přelijeme teplým jablečným pyré se skořicí a zázvorem.

recept 3 (Karamelová halva z hrozienkami – Govinda):

650 ml mlieka
300 g cukru
200 g masla
225 g pšeničnej krupice
35 g hrozienok
2 čl strúhanej pomarančovej kôry a šťava z 1 pomaranča

Do hrnca nalejte mlieko a mierne ho zahrievajte k varu. V stredne veľkom hrnci potom pomaly roztavte cukor a neustále ho miešajte drevenou vareškou, aby sa nepripálil. Akonáhle je roztavený cukor svetlo hnedý, znížte teplotu a pomaly pridávajte horúce mlieko. Cukor začne okamžite kryštalizovať. Roztlčte väčšie kryštály, zamiešajte a nechajte karamel za pomalého varu rozpustiť.

Umyte prvý hrniec a rozpustite v ňom maslo. Krupicu vypražte na masle za stáleho miešania asi 15 minút, až zrniečka získajú svetlo hnedú farbu a potom teplotu znížte na minimum. Do karamelového mlieka pridajte hrozienka a nastrúhanú pomarančovú kôru. Potom ho pomaly nalejte do krupice. Poriadne zamiešajte, aby sa rozmelnili hrudky. Hrniec tesne prikryte a mierne povarte pri tej istej nízkej teplote ešte niekoľko minút, pokiaľ krupica nevstrebe všetkú tekutinu. Pridajte pomarančovú šťavu a niekoľko krát halvu premiešajte, aby sa nadýchala a aby hrozienka boli rovnomerne rozmiestené.

recept 4 Halva podla Dobromilky

Krupica (detska, alebo celozrnná )
Maslo
Akekolvek ovocie ( jablčka, hrušky, slivky, podla sezony, alebo aj banan)
Cukor (trstinový)
Hrozienka, oriešky, mandle
Koreniny ( škorica, badian, kardamon a pod.)

Udusíme ovocie, možme aj s prídavkom korenín, hrozienok, upálime karamel z cukru, postupne pridávame vodu, aby nám hneď nestvrdol, pridáme ovocie odstavíme. Na masle opražíme krupicu, prilejeme zmes ovocia, môžme dolievať vodou kým nám nevznikne hustá kaša, potom miešame, kým sa nám zmes neoddeľuje od stien nádoby. Podávame. Dá sa vyklopiť aj na plech, nechať stuhnúť a nakrájať, vyzdobíme podla vlastnej fantazie.

rozumne mnozstva:
1 diel trstinovy cukor
1,5 diel hrubej krupice
hrst hrozienok
5 dielov vody

Comments are closed.