Kari:
- 2 cibule, nasekané
- 2 strúžky cesnaku, nasekané
- 1 lyžička koriandru
- 1 lyžička zázvoru
- 1 bobkový list
- 1 lyžička červeného chilli korenia
- 1/2 lyžičky korenia Marsala
- 1 štipka kurkumy
- 1/2 plechovky paradajkového pretlaku alebo 2 čerstvé paradajky, rozpučené
- 1 lyžička soli
- 6 lyžíc olivového oleja
- 1/2 hrnčeka jogurtu s 3% obsahom tuku
- 700 ml (3 hrnčeky) vody
- 3 vetvičky čerstvého koriandru
Sójové guľôčky
- 100 g (1 hrnček) sójových granulí
- 50 g (1/3 hrnčeka) cizrny
- 1 vajce
- 5 strúžkov cesnaku
- 1 lyžička koriandru
- 1/2 lyžičky kurkumy
- 1/2 lyžičky korenia Marsala
- 10 guľôčok pepra
- Šťava z polovice citróna
- 4 chilli papričky, zbavené zrniečok a nadrobno nasekané
- 3 vetvičky čerstvého koriandru
- 2 vetvičky mäty
- 1 lyžička soli
- Olej
Sójové guľôčky: Namočte cizrnu a sójové granuľky cez noc do vody. Dobre sceďte a uvarte oboje v 400 ml (1 3/4 hrnčeka) vody, dokiaľ cizrna nezmäkne a neabsorbuje všetku vodu. Ušľahajte vajíčko a pridajte ho do zmesi. Pridajte citrónovú šťavu. Otrhajte lístky z vetvičiek koriandru a mäty a pridajte ich spoločne s ostatnými surovinami (okrem oleja) do sójovej zmesi. Zmes rozmixujte, aby ste z nej mohli tvoriť guľôčky. Na panvici zahrejte olej a guľôčky smažte do zlatohneda. Osušte na papierovom obrúsku.
Kari: Na panvici zahrejte olivový olej a osmahnite nasekanú cibuľu. Poprášte všetkými druhmi korenia, pridajte bobkový list a 3 minúty miešajte. Pridajte paradajkový pretlak a priveďte k varu. Stlmte oheň a povarte po dobu 5 minút. Pridajte vodu a znovu priveďte k varu. Sójové guľôčky vložte do kari a 4 minúty na miernom ohni povarte. Odstavte a zmiešajte s jogurtom. Posýpte lístkami koriandru. Zakryte a nechajte pol hodiny odležať.
zdroj: http://www.worldonmyplate.com/sk_SK/recipe.php?o&id=3143