Indické kari so sójovými guľôčkami

Kari:

  • 2 cibule, nasekané
  • 2 strúžky cesnaku, nasekané
  • 1 lyžička koriandru
  • 1 lyžička zázvoru
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžička červeného chilli korenia
  • 1/2 lyžičky korenia Marsala
  • 1 štipka kurkumy
  • 1/2 plechovky paradajkového pretlaku alebo 2 čerstvé paradajky, rozpučené
  • 1 lyžička soli
  • 6 lyžíc olivového oleja
  • 1/2 hrnčeka jogurtu s 3% obsahom tuku
  • 700 ml (3 hrnčeky) vody
  • 3 vetvičky čerstvého koriandru

Sójové guľôčky

  • 100 g (1 hrnček) sójových granulí
  • 50 g (1/3 hrnčeka) cizrny
  • 1 vajce
  • 5 strúžkov cesnaku
  • 1 lyžička koriandru
  • 1/2 lyžičky kurkumy
  • 1/2 lyžičky korenia Marsala
  • 10 guľôčok pepra
  • Šťava z polovice citróna
  • 4 chilli papričky, zbavené zrniečok a nadrobno nasekané
  • 3 vetvičky čerstvého koriandru
  • 2 vetvičky mäty
  • 1 lyžička soli
  • Olej

 

 

Sójové guľôčky: Namočte cizrnu a sójové granuľky cez noc do vody. Dobre sceďte a uvarte oboje v 400 ml (1 3/4 hrnčeka) vody, dokiaľ cizrna nezmäkne a neabsorbuje všetku vodu. Ušľahajte vajíčko a pridajte ho do zmesi. Pridajte citrónovú šťavu. Otrhajte lístky z vetvičiek koriandru a mäty a pridajte ich spoločne s ostatnými surovinami (okrem oleja) do sójovej zmesi. Zmes rozmixujte, aby ste z nej mohli tvoriť guľôčky. Na panvici zahrejte olej a guľôčky smažte do zlatohneda. Osušte na papierovom obrúsku.
Kari: Na panvici zahrejte olivový olej a osmahnite nasekanú cibuľu. Poprášte všetkými druhmi korenia, pridajte bobkový list a 3 minúty miešajte. Pridajte paradajkový pretlak a priveďte k varu. Stlmte oheň a povarte po dobu 5 minút. Pridajte vodu a znovu priveďte k varu. Sójové guľôčky vložte do kari a 4 minúty na miernom ohni povarte. Odstavte a zmiešajte s jogurtom. Posýpte lístkami koriandru. Zakryte a nechajte pol hodiny odležať.

 

zdroj: http://www.worldonmyplate.com/sk_SK/recipe.php?o&id=3143

Comments are closed.